Бившият финансов директор на Първа инвестиционна банка Живко Тодоров е

...
 Бившият финансов директор на Първа инвестиционна банка Живко Тодоров е
Коментари Харесай

Ето кой е новият шеф на Българската банка за развитие

 

Бившият финансов шеф на Първа капиталова банка Живко Тодоров е утвърден за изпълнителен шеф на Българската банка за развиване.

Това оповестиха пред Българска национална телевизия от Министерството на стопанската система. До през днешния ден те са чакали утвърждение от Българската национална банка.

Кандидатурата на Тодоров е съгласувана и с Министерството на финансите.

До този миг ББР има по управническа конструкция трима изпълнителни шефове - Стоян Мавродиев, който е и основен изпълнителен шеф на банката, Румен Митров и Николай Димитров.

В началото на месеца след решение на държавното управление за даване на спомагателни 700 млн. лв. на кредитната институция за подкрепяне на бизнеса по отношение на пандемията от ковид, е взето решение и за подсилване на административния потенциал на банката. Тогава точно е препоръчан Живко Тодоров.

Преди ден обаче министър председателят Бойко Борисов изиска оставката на управлението на Българската банка за развиване откакто в медийното пространство излезе информация, че кредитната институция е отпуснала заем от 75 млн. лв. на колекторска компания със непретенциозен оборот. В отговор основният изпълнителен шеф на банката Стоян Мавродиев разяснява, че министър председателят е бил измамен и че заемът е преференциален за банката.

Днес на конференция в Министерския съвет, Борисов отхвърли информацията, че е бил измамен и изясни, че заем в сходен размер е трябвало да бъде координиран или с него или с финансовия министър предвид на икономическата обстановка, обвързвана с пандемията от ковид.

От Министерството на стопанската система обясниха още пред Българска национална телевизия, че до дни се чака лиценз за изпълнителен шеф да получи още един банкер. А по-късно ще бъде заменен и третият шеф. Ще се резервира обаче надзорният съвет на банката в състав - зам.-министърът Лъчезар Борисов, Митко Симеонов и Велина Бурска.

Именно този контролен съвет ще избери и новия директорски съвет.

Към момента Стоян Мавродиев, Румен Митров и Николай Димитров не престават да попадат като изп.-директори на държавната банка в Търговския указател. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР